Кратка животопис

   Означението на страницата е комбинация от последната част на моето рождено и името на дядо ми, Крум, на когото съм кръстена.

   Родена съм на 8 юли 1967г. в семейството на горнооряховка и врачанин. На родителите ми, Надежда и Йордан Йончеви и на сестра ми, Евелина, дължа неповторимото усещане за безусловна топлина и съпричастност към всичките ми творчески пориви.

   Още в ранна училищна възраст в съчиненията по български език отбелязвах, че ще стана учителка по История. И за ужас на семейството, върху вратите и гардеробите у дома, изписвах планове на уроците за въображаемите си ученици…

   По-късно открих в домашната библиотека романите на Фани Попова-Мутафова и реших “Солунският чудотворец” да ми бъде талисман. И до днес често препрочитам откъси от книгата, за да се заредя със сила…

   През  1990г. се дипломирах в Историческия факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Започнах работа като исторически редактор в частния монархически вестник “Българска корона”. Преживях срещи с незабравими личности. Пишех свободно по любими теми. Радвах се на читателското одобрение…

   През 1994г. реших да се отдам на учителството. Понеже в главата ми все по-често идваха думите на ръководителя на педагогическата практика в Университета, доц. Г. Георгиев: “Краси, ако не станеш учителка, училището ще загуби!” И изборът се оказа правилен защото аз със сигурност спечелих. Вече осемнайсет години доказвам на учениците си, че заниманията с миналото улесняват по-добрия анализ на настоящето. И мисля, че в повечето случаи успявам да ги убедя…

   През годините се постарах да задълбочавам професионалната си квалификация. Притежавам ІІІ ПКС /професионално-квалификационна степен/, придобита в ДИУУ /Департамент за информация и усъвършенстване на учители/ към СУ”Св. Климент Охридски”. Член съм на Сдружението на преподавателите по История с председател проф. д-р Румяна Кушева.

   Истинско професионално предизвикателство и творческа радост преживях при подготовката на учебника за ІХ клас по История / Издателство “Анубис”, 2001г./, когато работих с най-близките си приятели и мои състуденти. Благодарна съм на д-р Боряна Панайотова, Емилия Карабоева, д-р Даниел Вачков и Петър Карабоев за неповторимото усещане да си част от екип, формиран от съмишленици!

   През 2004г., под научната редакция на д-р Даниел Вачков, излезе самостоятелното ми учебно помагало “Тестове и задачи за профилирана подготовка, зрелостни и кандидат-студентски изпити по история”. То е дело на партньорството ми с издателство “Д-р Иван Богоров” и бе официално одобрено от МОН през януари 2005г.

През декември 2005 година излезе първият ми исторически роман „ИЗКУПЛЕНИЕ. Слово за Аспата от рода Дуло” в парньорство с издателство „Д-р Иван Богоров”.

През 2007 година се появи обновеното помагало за зрелостници и кандидатстуденти в екип с д-р Даниел Вачков и в партньорство с издателство „Д-р Иван Богоров”.

През 2007-2008 година участвах в разработването на проекта на Академичната лига за Югоизточна Европа „Предизвикателства на национализмите”. Разработката ми бе озаглавена „Учебници по история – явни и скрити национални програми”.

През 2008 година в екип с д-р Веселина Вачкова, Албена Руневска и Мирослав Коев участвах в конкурс на Съвета на Европа за разработка на урок за преподаване на антидискриминация и толерантност. Нашият урок “Епохата на Йоан Асен ІІ, или как се култивира толерантността на един народ” бе класиран на трето място от 54 проекта.

През 2008-2009 година участвах в разработване на проект на Институт „Отворено общество” на тема “Малцинствата във фокуса на толерантното патриотично възпитание”.

През 2009г. излезе помагалото „Да преподаваме антидискриминация и толерантност”, издадено от Информационния офис на Съвета на Европа, където е публикуван урокът „Епохата на Йоан Асен ІІ, или как се култивира толерантността на един народ”.

През 2011 година със съдействието на Институт „Отворено общество“ в електронен вариант излезе изследването „Малцинствата във фокуса на толерантното патриотично възпитание“, където съм съавтор, заедно с д-р Веселина Вачкова и Мирослав Коев.