Пътувания

  На моята сестра, Евелина Йончева, дължа неповторимата радост да пътувам извън България. Струва ми се, че страстта към пътешествията съм получила по рождение и ще запазя до края на живота си…
   Срещите с културното наследство на другите европейски народи затвърди убеждението ми, че всяко кътче и всеки човек на планетата са в равна степен достойни да бъдат ценени. И същевременно - същностна проява на цивилизованост е да съумееш да представиш наследството на предците с достойнство. 
     Убедих се, че англичани, французи, швейцарци, италианци, финландци и гърци могат да бъдат поздравени за умението да организират атрактивни експозиции и да печелят верни почитатели. Напредват също румънци и естонци. Искрено се надявам и вярвам, че поколенията на днешните ми ученици ще направят същото и у нас! Защото засега усилията ни са недостатъчни!
    Спомен от пътуванията ми са великолепните албуми, с които се разтушавам когато съм тъжна или уморена. С радост споделям това удоволствие с приятелите и с учениците си. Обичам да снимам местата, където съм била, но не обичам аз да съм на снимките. Затова подбрах тук само тези, които са що годе добри.

    Снимки

   Париж 1994 година

На терасата на сграда от края на ХІХ век в престижния ХVІ квартал, минути преди да тръгна за Великденската служба в българската църква.


   Женева 1997г

Влюбих се в Женевското езеро. Но само докато видях Охридското!

   Будапеща 1999г.

Една от терасите в средновековната част на императорския дворец, който днес е приютил експозицията на Историческия музей. В началото на ІХ век недалеч оттук българите строят укрепление за своята северозападна граница.

Снимка с ловен сокол – атракция в замък край Будапеща. Оказа се, че освен с ръкавица, добре е и да съм със слънчеви очила. Никога няма да забравя соколовия поглед!

 
   Хелзинки 2000

Топлина и слънце в ранна пролет – основателен повод за радост и наслада.

 
   Талин 2000г.

Със сестра ми, Евелина, в почивка при покривите на Стария град. Историческият резерват Средновековен Талин е Списъка на ЮНЕСКО, но и в моя личен списък на любими места.

Балтийско море. То сякаш е по-малко братче на нашето Черно. По-светлосиньо, по-малко солено, по-спокойно и … по-малко страстно.

Не обичам да ме снимат. Но обожавам да правя снимки на местата, където съм била. Имам слабост към залези. А над Балтийско море те са разтърсващо впечатляващи!


   Коринт 2004г

Току що съм преодоляла и последната височина в огромната крепост Акрокоринт. В Гърция човек разбира предимствата на “птичия” поглед - той гарантира величественост на гледката

 

   Торино 2005г.

На слизане от манастира “Сент Мишел”. Италианците не се съмняват, че именно тук се разиграват събитията в “Името на розата” на Умберто Еко. А аз се чувствах като на поклонение и затова внимателно стискам скъпоценния плик с албума, който ще ме връща към това магично място.

 


  
Лаго ди Комо 2005г.

В парка на прочутата Вила д'Есте. И тук, както навсякъде в Италия, осезателно чувстваш, че границата между минало, настояще и вечност е напълно условна. И трудно доловима!

 Венеция 2006 г.

На терасата на “Сан Марко” си дават среща пътища, стихии и епохи…

Както някога в Константинопол…

Корсика 2009

PHTO0242.JPG - 768.57 KB PHTO0254.JPG - 757.79 KB

На Корсика всеки може да чете от "Каменния архив" на Човечеството.

Самотраки 2010

Pi_7_Samothrace.JPG - 172.44 KB dsc00553.jpg - 177.42 Kb dsc00570.jpg - 176.73 Kb

Щастлива среща на шосето!

                        Сред останките от храма, в който е идвал Свети Павел.

                                                                            В Гората на острова сякаш всяко дърво е природен феномен...

Странджа 2011


dsc01067.jpg - 2.25 MbПри соларните кръгове на светилището в местността Каменска бърчина край Малко Търново… Светлина и безвремие.


dsc01214.jpg - 2.21 MbСъс сестра ми под велемощната сянка на дъб-столетник край село Заберново. Могъща тишина.


dsc01140.jpg - 1.91 MbВ горите тилилейски край село Сливарово, на път за пещерата на Света Марина Огнена и Змеенога .  Място дъхаво и злачно, обилно на зеленина и птичи песни.

Ломбардия 2011
Сред загадките на Naquane National Rock Art Park, където и очите, и умът са в постоянното предизвикателство на знаците върху къмък от отдавна живелите…

Капри  2012

kapry.jpg - 4.01 Mb

kaprry.jpg - 4.27 MbКъм най-високия връх на острова – Монте Соларо: качването пеша извисява човека до простора на птиците